In de praktijk zijn er veel verschillende rechtsvormen waarin de onderneming geëxploiteerd kan worden. De meest voorkomende zijn de eenmanszaak, maatschap/vof, cv of bv. Of een combinatie hiervan.

 

Plus- en minpunten en verschillen in belastingtarief

Iedere vorm heeft zijn plus- en minpunten maar moet ook passen bij de bedrijfsvoering en de wensen van de ondernemer. Bij agrarische bedrijven is de bv (vennootschapsbelasting) nog niet heel gangbaar. Dit heeft te maken met de vaak lage rendementen en de dividendbelasting over de toekomstige waardestijging van de landerijen, die je in de inkomstenbelasting niet hebt. Toch zien wij de verschillen in belastingtarief steeds verder uit elkaar lopen, waardoor de bv sneller interessant wordt. Om hierbij het ‘dividend argument’ te omzeilen kan er een structuur met een bv (firmant) opgezet worden, waarbij de landerijen en de eigenlijke exploitatie in de oorspronkelijke onderneming achterblijven. Hierdoor blijven de ondernemersfaciliteiten benut. Het voordeel van de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting wordt genoten en voor een deel van de winst het lagere tarief in de bv (vennootschapsbelasting). Deze structuur staat bekend onder de naam partner-bv.

 

Dit vraagt echt om maatwerk

Ondanks dat dit klinkt als het ei van Columbus is dit zeker niet voor iedere onderneming een oplossing en vraagt het om maatwerk om alle belemmeringen weg te nemen.

 

Meer weten?

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder/fiscalist via 088 2824000. Wij helpen u graag verder.

Chat openen
Meer weten over werken bij WEA?
Stuur hier een appje naar Nathanya