wagenaarPaul en Ellen Wagenaar hebben een bijzonder gecombineerd bedrijf in Wijdenes, dat zich uitstrekt over de prachtige landerijen van Staatsbosbeheer achter de Markermeerdijk van West-Friesland: het platteland als internationale toeristische trekpleister.

“We hebben hier een biologisch melkveebedrijf met 60 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Echt een extensieve veehouderij: voor elke koe is één hectare land beschikbaar. Daarnaast hebben we hier de boerderijcamping De Appelhoek, met 25 plaatsen en een zespersoons zomerhuisje. Het afgelopen jaar hebben we de oorspronkelijke stolpboerderij helemaal gerenoveerd en daar vier appartementen in gebouwd. Die kunnen afzonderlijk of als groepsaccommodatie worden gehuurd.”

Over belangstelling voor de recreatieve tak aan hun veehouderij heeft het hardwerkende echtpaar niet te klagen: “Het loopt ontzettend goed. We zitten in het betaalbare segment en hebben heel veel te bieden. Onze gasten kunnen praktisch overal op de boerderij meekijken en meedoen. Vooral voor kinderen is dat een enorme belevenis. Dan hebben we het prachtige West-Friese achterland binnen de historische driehoek en niet te vergeten op 40 meter afstand zo ongeveer een privéstrandje aan het Markermeer. We krijgen naast Nederlandse, Duitse en Belgische gasten, zelfs toeristen uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.”

Een gecombineerd bedrijf, waartoe ook nog de exploitatie van een windmolen behoort, heeft te maken met een complexe boekhouding en regelgeving: “De band met WEA is er vanaf onze start in 2001. We kunnen met onze accountmanager Marcel Steur, lezen en schrijven. Hij denkt een beetje zoals ik denk. Misschien is dat ook wel zijn taak. Ik ben heel tevreden over hoe hij ons ondersteunt in de verschillende takken van sport die we hier beoefenen.”

Meer informatie: www.appelhoek.nl