Pluimvee- en varkensbedrijven die gebruik maken van de POR-regeling moeten er serieus rekening mee houden, dat deze regeling vanaf 1 januari 2018 niet wordt verlengd. Staatssecretaris Van Dam heeft dit onlangs bekend gemaakt via een brief aan de Tweede Kamer.

 

Aanleiding

De ontheffingen om 50% van de benodigde dierrechten te vervangen door volledige mestverwerking zijn verstrekt op het moment dat de landelijke fosfaatproductie onder het fosfaatplafond lag. Nu dat niet meer zo is en de fosfaatproductie moet worden verminderd, vindt Van Dam ‘het niet wenselijk dat individuele ondernemers worden ontzien van de verplichting om over voldoende dierrechten te beschikken’.

 

Dierrechten verwerven

De dierrechten zullen ook na 1 januari 2018 blijven bestaan. Deelnemers aan de POR-regeling zullen, als de POR-regeling inderdaad wordt beëindigd, in 2018 rechten moeten verwerven.

 

Besluit in het najaar

Van Dam heeft aangegeven dat het definitieve besluit in het najaar wordt genomen. Het plan om de POR-regeling te beëindigen stuit op veel verzet, zowel vanuit de sector als de politiek. Zolang de regelgeving niet wordt aangepast, vervalt de ontheffing automatisch per 31 december 2017.

 

Meer weten?

Neem contact op met een van onze Agro-bedrijfsadviseurs via telefoonnummer (0227) 513 333 (Middenmeer) of (0251) 361 960 (Uitgeest). Vragen naar: Jolanda de Jong, Mariska van der Veldt, Jelle Koopman of Niek Homan. Of stuur een mail naar: BE_afdeling@wea-nh.nl.