Viert u dit jaar een eindejaarsborrel met uw werknemers of kiest u toch voor een nieuwjaarsreceptie? Afhankelijk van de plek waar deze festiviteiten plaatsvinden, kunt u misschien belasting besparen.

Hoe zit dat precies? Vindt de borrel plaats op de zaak, bijvoorbeeld in uw kantine, dan betalen u of uw werknemers geen loonbelasting over de drankjes en bijvoorbeeld borrelhapjes. Dit kan echter anders zijn als u deze festiviteiten buiten de deur laat plaatsvinden. In principe betaalt uw werknemer dan loonbelasting over het drankje en borrelhapje. U kunt er in dat geval echter ook voor kiezen om hier uw vrije ruimte in de werkkostenregeling voor te gebruiken. Valt dit binnen uw nog beschikbare vrije ruimte, dan is de borrel belastingvrij. Komt u boven deze vrije ruimte, dan betaalt u 80% eindheffing.

In 2023 bedraagt de vrije ruimte nog 3% over uw loonsom tot € 400.000 en daarboven 1,18%, in 2024 is dit 1,92% tot € 400.000 loonsom en 1,18% daarboven. Is uw vrije ruimte in 2023 al vol, dan is een nieuwjaarsborrel dus misschien belastingtechnisch goedkoper. Let er wel op dat u dan minder vrije ruimte over heeft in de rest van 2024!