Wilt u gebruik maken van de fosfaatdifferentiatie? En zijn uw fosfaatmonsters niet meer geldig? Dan kunt u bij nieuwe grondmonsters, net als in andere jaren, kiezen uit twee monsterprotocollen: ‘standaard’ of ‘gestratificeerd’. Dit geldt nu ook voor de fosfaattoestand ‘arm’.

 

Geldigheid grondmonsters ‘fosfaat’

Vanaf 2021 moet u voor het bepalen van de fosfaattoestand van uw grond gebruik maken van twee indicatoren PAL en P-PAE. Dit geldt zowel voor gras- als bouwland. Er gaat een regeling gelden voor ‘oude grondmonsters’.

 

Overgangsregeling ‘oude’ grondmonsters

Op het moment van schrijven is de overgangsregeling nog niet definitief.

Maar het is de bedoeling dat voor het jaar 2021 ook grondmonsters gebruikt kunnen worden die maximaal 5 jaar oud zijn. Voor 2021 betekent dit dat grondmonsters, genomen vanaf 16 mei 2016, nog gebruikt kunnen worden. Grondmonsters die voor 1 januari 2021 zijn genomen kunnen ook zonder P-PAE gebruikt worden. Vanaf 2022 is de geldigheid weer maximaal 4 jaar.

 

Keuze bepalen fosfaattoestand

Met ‘oude’ grondmonsters, gestoken voor 1 januari 2021, mag u de fosfaattoestand bepalen op basis van PAL en/of Pw of op basis van PAL en P-PAE. Deze laatste twee indicatoren moeten dan wel geanalyseerd zijn.

 

Standaardmonster ook voor fosfaattoestand ‘arm’

Vanaf 2021 mag u ook voor de fosfaattoestand ‘arm’ gebruik maken van beide monsterprotocollen. Heeft u ‘oude’ standaardmonsters? En zijn ook de indicatoren PAL en P-PAE bepaald? Ga dan na of de fosfaattoestand ‘arm’ nu van toepassing is.

 

Meer weten?

Bij grondmonsters voor de fosfaatdifferentiatie gelden veel regels. Informeer bij uw adviseur naar de laatste stand van zaken. U kunt hiervoor bellen naar 088 2824000 of stel uw vraag via e-mail aan advies@nuweasubidies.nl.