De vrijwillige regeling EU btw e-Commerce is bedoeld om internationale afstandsverkopen en diensten aan particulieren binnen de EU makkelijker te laten verlopen.

Kort omschreven, geldt vanaf 1 juli 2021 dat de btw voor afstandsverkopen verschuldigd is in de lidstaat van aankomst van de goederen. De btw voor diensten aan particulieren kan in bepaalde gevallen ook verschuldigd zijn in een ander EU-land dan waar de ondernemer gevestigd is. De verkopende of dienstverlenende ondernemer kan de btw dan rechtstreeks afdragen aan de betreffende lidstaat, maar de ondernemer kan er ook voor kiezen de aangiften en bijbehorende betalingen met regeling EU btw e-Commerce via zijn eigen Belastingdienst te laten verlopen.

(Buitenlandse) ondernemers die deelnemen aan deze regeling, krijgen tot 1 juni 2024 geen betaalverzuimboetes opgelegd. Al opgelegde betaalverzuimboetes worden teruggedraaid en bezwaren tegen deze betaalverzuimboetes worden toegewezen. Naheffingsaanslagen worden nog wel opgelegd. Dat geldt ook voor vergrijpboetes vanwege het opzettelijk geen of te weinig afdragen van btw.