De hypotheekrente is extreem laag. Het kopen van een huis kan daarom zeer interessant zijn. Des te vervelender is het voor jongeren als de bank de aankoop niet wil financieren. Aankloppen bij ouders of grootouders kan dan een optie zijn.

 

Wel aftrekbaar, niet belast

Als ouders of grootouders hun (klein)kind een lening voor een eigen woning verstrekken, is de rente bij het (klein)kind gewoon aftrekbaar. De ontvangen rente is bij de (groot)ouders niet belast. Wel moet over de verstrekte lening in box 3 belasting worden betaald, op dit moment 1,2% van de verstrekte som. Dat is niet anders dan wanneer het geld op een spaar- of beleggingsrekening staat.

Tip: spreek zo hoog mogelijke rente af 

Als jongeren bij hun ouders of grootouders aankloppen voor een lening, is het raadzaam een zo hoog mogelijke rente af te spreken. Dat levert namelijk ook een hoge aftrek op.

De afgesproken rente moet zakelijk zijn. Wat zakelijk is, verschilt per situatie. Wel mag u rekening houden met extra risico’s en hier een extra rentevergoeding voor berekenen. Bijvoorbeeld het risico dat het nog maar de vraag is of de lening wel helemaal terugbetaald kan worden, omdat uw (klein)kind wellicht nog niet over een vaste aanstelling bij zijn werkgever beschikt. Ook kunt u extra rente rekenen als u de lening onder soepele voorwaarden verstrekt, zoals boetevrij aflossen.

Schenk ‘de rente’ weer aan uw kind

Een hoge rente is voor de ontvangende partij een meevaller, maar uw (klein)kind moet deze wel op kunnen hoesten. Bovendien dient de lening verplicht afgelost te worden, wat zorgt voor een extra maandlast. Het is daarom te overwegen de rente (deels) terug te schenken. Verreken de rente niet en scheldt deze ook niet kwijt, maar maak een aparte schenkovereenkomst. Zo voorkomt u mogelijke problemen met de fiscus.

Let op! Vrijstelling schenkbelasting 

Een schenking tot € 5.304 (2016) aan een kind is belastingvrij. Over het meerdere betaalt hij of zij 10% belasting tot € 121.903 (2016). Een schenking aan een kleinkind is tot € 2.122 (2016) onbelast. Daarboven is het tarief 18% tot € 121.903 (2016).

Wat is uw voordeel?

Als u 4% rente in rekening brengt en hiervan de helft terug zou schenken, is uw rendement 2%. U betaalt wel 1,2% belasting in box 3, maar maakt dan toch nog 0,8% netto rendement. Heel wat meer dan de -/- 0,8% die u maakt als u uw geld op een spaarrekening zet tegen 0,4%.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het verstrekken van een lening aan uw (klein)kind, neem dan contact met ons op.

Bron: SRA