Vanaf 30 december 2019 worden de ABU- en de NBBU-cao voor uitzendkrachten gelijkgetrokken. Als werkgever heb je dan nog maar met één pakket aan arbeidsvoorwaarden te maken.

 

Wat verandert er?

Het plan is om per 1 september a.s. al aanpassingen door te voeren in de huidige cao’s wat betreft toeslagen, inschaling en periodieken en opbouw van rechten in de verschillende fasen.

 

Let op!

Payrollovereenkomsten vallen per 1 januari 2020 buiten de werkingssfeer van de CAO voor Uitzendkrachten.

 

Gelijk loon voor gelijk werk

In de nieuwe cao’s is de inlenersbeloning verbeterd. Zo moet je uitzendkrachten straks ook toeslagen voor fysiek en zwaar werk geven en een vergoeding van de reisuren, als je deze ook betaalt aan werknemers die bij jou in dienst zijn.

Bij de inlenersbeloning worden vanaf 1 september 2019 de toeslagen uitgebreid met toeslagen voor fysiek belastende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld koudetoeslag of toeslag voor het werken met gevaarlijke stoffen. Ook wordt de vakantietoeslag verhoogd van 8% naar 8,33%. Verder wordt de ervaring van uitzendkrachten meegeteld bij de inschaling en periodieken als zij dezelfde functie blijven uitoefenen bij verschillende opdrachtgevers.

 

Snellere opbouw rechten

Door de nieuwe cao’s bouwen uitzendkrachten sneller rechten op in de verschillende fasen van het uitzenden. Uitzendkrachten hebben pas na 78 weken recht op loondoorbetaling als je geen werk meer voor ze hebt. Dit blijft zo onder de nieuwe cao’s. Wat wél wijzigt, is dat de periode van 78 weken niet opnieuw begint te lopen als je de uitzendkracht via een ander uitzendbureau inhuurt. Ook komt er een einde aan opvolgende dag- of weekcontracten. Elk opvolgend contract moet minimaal vier weken duren.

 

Looptijd

De koepelorganisaties ABU en de NBBU hebben samen met de vakbonden FNV, CNV, de Unie en LVB een akkoord bereikt over de twee nieuwe cao’s voor uitzendkrachten. De leden van de ABU hebben inmiddels ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Andere partijen raadplegen hun leden de komende weken. De nieuwe geharmoniseerde cao’s krijgen een looptijd van 30 december 2019 tot 1 juni 2021.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met WEA Personeel via telefoonnummer 0251 361 960. Of mail je vraag naar: salaris@wea-nh.nl. Zij helpen je graag verder.

Chat openen
Meer weten over werken bij WEA?
Stuur hier een appje naar Nathanya
Wij zijn donderdagmiddag 5 oktober vanaf 13:00 u. en vrijdag 6 oktober de gehele dag gesloten i.v.m. een teambuilding uitje.
This is default text for notification bar