Als landelijk het aantal fosfaatrechten voor rundvee onder het fosfaatplafond komt, dan komt er ruimte in de regelgeving rondom fosfaatrechten.

 

Afromingsvrije lease

Het wetsvoorstel voor afromingsvrije lease is onlangs aangenomen en gepubliceerd. Daarmee wordt het mogelijk om afromingsvrije lease toe te passen. Dit geldt alleen als u de heen- en teruglease binnen hetzelfde kalenderjaar afrond. Ook mag u als leaser (huurder) maximaal 100 kg fosfaat afromingsvrij leasen. Het lijkt erop dat deze regeling ingaat voordat de fosfaatrechten onder het plafond zitten. In de praktijk zal het leasen van maximaal 100 kg fosfaat vooral op het eind van het jaar worden gedaan.

 

Fosfaatbank vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt het waarschijnlijk mogelijk dat fosfaatrechten vanuit de fosfaatbank worden ‘uitgegeven’. Alleen grondgebonden bedrijven kunnen in aanmerking komen. Jonge landbouwers hebben tweemaal zoveel kans. De doelgroep lijkt groot, het ‘aanbod’ beperkt.

 

Geen rechten maar ontheffing

Een bedrijf, dat in aanmerking komt, krijgt echter geen extra fosfaatrechten, maar een ontheffing om tijdelijk meer runderen te houden. Deze ontheffing geldt voor maximaal 5 jaar.

 

Afromingspercentage naar 10%

Komt het aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond? Dan wordt het afromingspercentage van 20% verlaagd naar 10%.

 

Let op!

Het aantal fosfaatrechten komt dit jaar mogelijk onder het fosfaatplafond. Dat kan ruimte geven voor een beperkt aantal bedrijven.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze NUWEA bedrijfseconomisch adviseurs. Dat kan via telefoonnummer 0882824000, of stuur een e-mail naar advies@nuweasubsidies.nl. Zij helpen u graag verder.