Onlangs zijn de pachtnormen 2020 bekend gemaakt. Voor de meeste pachtprijsgebieden zijn de pachtnormen (fors) verlaagd. De nieuwe pachtnormen gelden voor het pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2020.

 

Pachtvormen

De vastgestelde maximale pachtprijzen gelden voor reguliere pacht, en geliberaliseerde pachtovereenkomsten langer dan 6 jaar.

 

Pachtnormen vaak lager

In de meeste regio’s zijn de pachtnormen lager dan in 2019 (1% tot 22%).

Alleen in de regio’s ‘IJsselmeerpolders’ en het ‘Zuidwestelijk akkerbouwgebied’ heeft u te maken met een stijging van respectievelijk 12% en 20%. Voor ‘tuinland’ zijn de pachtnormen ook gestegen.

 

Agrarische bedrijfsgebouwen

De maximaal toelaatbare pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen worden verhoogd met 2,19%. Dit geldt ook voor de pachtprijs van bestaande overeenkomsten.

 

Agrarische woningen

Ook voor agrarische woningen stijgen de pachtprijzen. Heeft u een pachtovereenkomst die voor 1 september 2007 is afgesloten? Dan geldt een stijging van 5,1%. Voor overeenkomsten vanaf 1 september 2007 geldt een stijging van 2,6%.

 

Let op!

Informeer bij uw adviseur naar de nieuwe pachtnormen in uw regio. Controleer ook of uw verpachter de pachtprijs correct doorvoert.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze BE-medewerkers via telefoonnummer 088 2824000. Of stuur een mail naar: advies@nuweasubsidies.nl. Zij helpen u graag verder.