Eind januari moeten de meeste ondernemers de laatste btw-aangifte van het jaar 2019 indienen. Vergeet hierin niet de uitgaven betreffende uw personeel en relatiegeschenken.

 

BUA

De btw op uitgaven ten aanzien van uw personeel en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar, ook niet als u gewoon prestaties verricht die belast zijn met btw. De uitzonderingen op de aftrek zijn geregeld in het BUA (Besluit Uitsluiting Aftrek).

 

Om welke uitgaven gaat het?

Bij uitgaven ten aanzien van uw personeel kunt u bijvoorbeeld denken aan personeelsuitjes en het bekende kerstpakket. Relatiegeschenken kunnen verschillend van aard zijn, maar ook hier is een bekend voorbeeld het kistje wijn met kerst.

 

Wanneer aftrek beperkt?

De btw ten aanzien van personeelsuitgaven is in beginsel niet aftrekbaar als de uitgaven voor het personeelslid in één jaar meer zijn dan € 227 exclusief btw. Blijven de uitgaven onder dit bedrag, dan is de btw in beginsel dus wel aftrekbaar.

Let op! Dit betekent dat u moet berekenen wat de uitgaven aan personeelsvoorzieningen per werknemer in 2019 zijn geweest.

 

Relatiegeschenken

Ook de aftrek van btw op relatiegeschenken is soms beperkt. De btw is namelijk niet aftrekbaar als de ontvanger van uw geschenk, als hij het zelf zou kopen, minder dan 30% van de btw zou kunnen aftrekken, én u in het jaar aan deze relatie meer dan € 227 exclusief btw aan relatiegeschenken heeft gegeven.

 

Laatste aangifte van het jaar

Heeft u op genoemde uitgaven in de loop van het jaar te veel of juist te weinig btw afgetrokken, dan dient u dit in de laatste aangifte te corrigeren.

 

Lastig?

Niet voor ons. Wij helpen u graag de laatste btw-aangifte 2019 in te dienen. Bel hiervoor naar ons algemene telefoonnummer 088 2824000.