Standaard zullen bij een (bedrijfs-)overdracht de fosfaatrechten met 10% gekort worden. Hiervoor blijven enkele uitzonderingen gelden. Ook wordt de korting niet toegepast bij een bedrijfsoverdracht voor 1 januari 2017. In het nieuwe wetsvoorstel is deze datum van 1 januari 2017 blijven staan.

Uitzonderingen korting

De korting van 10% wordt ook in het nieuwe wetsvoorstel niet toegepast bij:

  • erfopvolging;
  • overdracht naar een persoon waarmee bloed- of aanverwantschap bestaat in eerste, tweede of derde graad. Dit is, volgens RVO, inclusief het aangaan van een man-vrouwmaatschap;
  • tweede overdracht bij ‘lease’ (fosfaatrechten gaan terug naar eigenaar).

 

Bedrijfsoverdracht voor 1 januari 2017

Heeft u te maken met een bedrijfsoverdracht waarbij geen sprake is van ‘1e, 2e of 3e graad’? Dan kunt u een korting voorkomen als de overdracht voor 1 januari 2017 plaatsvindt. Het oorspronkelijke bedrijf moet wel voor 1 januari zijn gestopt. In dat geval kan de referentie worden doorgeschoven. Het kan niet anders dat ook voor bedrijfsoverdrachten in 2017 een voorziening wordt getroffen. Hierover is nu geen duidelijkheid.

 

Meer weten?

Naast fosfaatrechten spelen, bij een bedrijfsoverdracht, veel meer zaken een rol. Heeft u te maken met een bedrijfsoverdracht, of speelt dit binnenkort? Neem dan contact op met een van de WEA-bedrijfsadviseurs op telefoonnummer (0227) 513 333 of (0251) 361 960.