Het komt wel vaker voor, het vragen van geld door een dubieuze factuur in de brievenbus of een willekeurige e-mail met een bijlage. De criminelen die deze spookfacturen sturen, gebruiken verschillende technieken voor het afhandig maken van geld.

Een van deze methodes doet zich vaak voor in de praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van uw e-mailadres. Bij deze methode is de afzender van deze spookfacturen namelijk een echt bedrijf, alleen het rekeningnummer en het telefoonnummer is gewijzigd. Als het e-mailadres van u Voornaam.Achternaam@outlook.com is, wordt de aanhef geschreven als: “Beste Voornaam.Achternaam”. Hierbij gebruikt het programma informatie uit het e-mailadres, waarmee het de ontvanger kan misleiden.

Spookfacturen kunt u ook ontvangen in uw brievenbus. Hiermee zijn de facturen gebaseerd op uw bedrijf. De crimineel maakt een factuur aan op basis van de kennis die hij heeft van de onderneming. Als u een bloembollenbedrijf heeft kan er een spookfactuur opgestuurd worden met een afrekening van verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Met een veeteeltbedrijf wordt er juist een spookfactuur opgestuurd waarop loonwerkzaamheden zijn verricht.

Het is logisch dat criminelen in deze drukke zomerperiode kiezen voor het verzenden van spookfacturen. Doordat er veel werk wordt verricht valt een enkele factuur niet op tussen alle andere facturen. Kijk dus altijd goed of het rekeningnummer klopt en of de goederen en/of diensten wel geleverd zijn op de aangegeven dagen.

Bij twijfel bedrijf googelen

Mocht u twijfelen over de binnengekomen factuur, is het altijd verstandig het bedrijf te googelen. Met behulp van Google kunt u meteen zien met welk bedrijf u te maken heeft. Als het bedrijf zich bijvoorbeeld in Maastricht gevestigd heeft, is de kans aanwezig dat u nooit gebruik heeft gemaakt van bijvoorbeeld loonwerkzaamheden.

Als u een spookfactuur binnenkrijgt moet u deze niet betalen. Het gaat immers om niet-geleverde goederen en/of diensten. Het telefoonnummer op de spookfacturen kunt u beter ook niet bellen, dit kan namelijk een nummer zijn waar hoge telefoonkosten aan verbonden zijn.

Fraudehelpdesk

Het is raadzaam andere bedrijven te waarschuwen door gebruik te maken van de website www.fraudehelpdesk.nl. Op deze website is ook een overzicht van gemelde spookfacturen, dus mocht u een factuur niet vertrouwen kunt u altijd dit overzicht raadplegen.