Onlangs heeft staatssecretaris Van Dam uitlatingen gedaan over de verruiming van de gebruiksnormen voor diverse akkerbouwgewassen voor 2017. Dit worden ook wel de equivalente maatregelen genoemd.

 

Voor wie?

Omdat er, op het moment van schrijven nog niets is gepubliceerd, is het lastig met zekerheid te zeggen voor wie deze verruimingen zullen gelden. In grote lijnen zal het gaan om de reeds eerder aangekondigde verruimingen. Als dat zo is, dan gaat het om de volgende verruimingen:

  • verruimde stikstofnormen afhankelijk van gewasopbrengst;
  • verruimde stikstofnormen bij een beperkte drijfmestgift;
  • verruimde stikstofnormen voor maïs met GPS-rijenbemesting;
  • verruimde fosfaatnormen afhankelijk van gewasopbrengst.

 

Wat nu te doen?

Op het moment van schrijven was er nog geen zekerheid te verkrijgen. Anticiperen op deze verruiming is riskant en veelal teelttechnisch (nog) niet direct noodzakelijk. Wacht daarom op definitieve berichtgeving en handel dan naar bevind van zaken.

Staatssecretaris Van Dam heeft toegezegd, dat de regeling binnenkort wordt gepubliceerd. Een positief geluid, nadat eerder de hoop voor 2017 was verdwenen. Houd het nieuws hieromtrent goed in de gaten!

 

Meer weten?

Neem contact op met een van onze Agro-bedrijfsadviseurs via telefoonnummer (0227) 513 333 (Middenmeer) of (0251) 361 960 (Uitgeest). Vragen naar: Jolanda de Jong, Mariska van der Veldt, Jelle Koopman of Niek Homan. Of stuur een mail naar: BE_afdeling@wea-nh.nl.