Vanaf 1 februari mag u weer overal vaste mest uitrijden. Voor drijfmest begint de uitrijperiode op 16 februari. Hieronder hebben we de uitrijregels voor het voorjaar voor u op een rijtje gezet.

 

Uitrijden drijfmest

Op grasland mag u vanaf 16 februari drijfmest aanwenden. Dit geldt voor alle grondsoorten.

Op bouwland mag u ook vanaf 16 februari drijfmest aanwenden. Dit geldt voor alle grondsoorten. Alleen op zand- en lössgrond mag u pas vanaf 15 maart mest aanwenden op percelen die u als ‘maisperceel’ hebt gemeld bij RVO.

 

Uitrijden vaste mest

Op grasland mag u vanaf 1 februari vaste mest aanwenden. Dit geldt voor alle grondsoorten. Op klei- en veengrond mag u ook in december en januari vaste strorijke mest aanwenden.

Op bouwland klei- en veengrond mag u het hele jaar vaste mest aanwenden.

Op zand-/lössgrond mag dat vanaf 1 februari, bij boomteelt het hele jaar.

 

Emissiearm uitrijden: resultaat telt

In de praktijk zijn er diverse technieken en apparaten om de mest emissiearm aan te wenden. Echter bij controle beoordeelt NVWA vooral het resultaat van het emissiearm aanwenden. Is met de juiste apparatuur het resultaat toch onvoldoende? Dan kunt u een boete en een randvoorwaardenkorting krijgen. Let bij het gebruik van de sleepvoet op de verplichte verdunning met water.

 

Let op!

Houd rekening met de uitrijregels. Met name de uitgestelde datum voor gemelde ‘maispercelen’.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze NUWEA bedrijfseconomisch adviseurs. Dat kan via telefoonnummer 0882824000, of stuur een e-mail naar advies@nuweasubsidies.nl. Zij helpen u graag verder.